Vážení klienti,

na této stránce vám představíme to nejlepší, co jsme v Chorvatsku a Slovinsku nejen ochutnali, ale i zažili, co se nám líbí a co bychom i Vám z celého srdce doporučili. 

Budeme rádi, když se s námi podělíte o vaše "úlovky" a zašlete své krásné zážitky nebo oblíbené recepty, které jste si přivezli z dovolené.

Přejeme Vám pěkné čtení!

 

 

Slovinská dálniční známka a její výhody

Víte, že zakoupením týdenní či měsíční dálniční známky získáte mnoho výhod a volných vstupů na různé atrakce na Slovinsku?

Účtenkou za dálniční známku se Vám otevírají dveře do města Ptuj, kde se můžete pokochat zdarma na výstavě etnografických sbírek na ptujském hradě například tradiční karnevalovou maskou Kurent, jejíž výjimečnost uznalo i UNESCO. Také máte v Ptuji 1 vstupenku do nejstaršího vinného sklepa ve Slovinsku, kde můžete vyzkoušet nejlepší archivní vína.
Jako poslední zmínka bude historický kláštěr dominikánů ze 13. století, kde máte dokonce vstupenky volné dvě.

Pro více informací klikněte zde: https://www.slovenia.info/…/…/dalnicni-znamky-slovinsko/ptuj

Dalším městem, které stojí za Vaši návštěvu, je Maribor, a to nejen proto, že se tady nachází druhá největší slovinská univerzita, ale hlavně kvůli nejstaršímu keříku vinné révy, který má přes 400 let a má tu čest být zapsán v Guinnessově knize rekordů. I tady na Vás čekají volné vstupenky, a to hned ve dvou balíčcích: KULTURNÍ – 1 volná vstupenka do regionálního muzea v Mariboru a do Domu vinné révy, což je vinný sklep, informační centrum a expozice o vinařství v jednom.
Určitě Vás potěší i jedno jídlo zdarma ve vybraných restauracích společně s jedním kopečkem zmrzliny. 
Tento balíček zahrnuje i jednu volnou jízdu městským elektrickým vozidlem Maister.

AKTIVNÍ: Tento balíček zahrnuje jednu volnou jízdu kabinkovou lanovkou Pohorska Vzpenjača, dále také 1 jídlo zdarma ve vybraných restauracích i s jedním kopečkem zmrzliny a nesmí chybět volná projížďka centrem městským elektrickým vozidlem Maister.

Více informací naleznete zde: https://www.slovenia.info/…/dalnicni-znamky-slovins…/maribor

Další – a to dokonce 4 – volné vstupenky jsou na výstavu Expo krasové jeskyně Postojna, jež je nejnavštěvovanější krasovou jeskyní na světě. Tam i zpět Vás doveze podzemní vláček.
Nebo můžete mít 4 volné vstupenky do Predjamského hradu, který je nad jeskyní. Jedná se o největší skalní hrad na světě.

Pro více informací klikněte zde: https://www.slovenia.info/…/predjamsky-hrad-jeskyne-postojna

Jako poslední doporučujeme využít volný vstup do chráněného parku Lipica, kde naleznete přes 300 slavných bílých lipicánů. Zatímco vy se můžete procházet po hustě lemovaných alejích, i děti zde naleznou vyžití-je pro ně připraveno dětské hřiště. Také můžete navštívit výstavu historických vozidel či si smlsnout na 1 místním tradičním jídle zdarma.
Chcete se dozvědět více? Klikněte zde: https://www.slovenia.info/…/dalnicni-znamky-slovinsko/lipica

Cenu dálniční známky (týdenní/měsíční/roční), kde ji můžete zakoupit či kde na Vás čekají placené úseky, se dozvíte zde: https://www.skrblik.cz/…/dalnicni-znamka-slovinsko-cena-kd…/

 

 

Pojďme se vyhřát, aneb slovinské termální lázně

Slovinsko, země kterou většina z nás zná pouze jako zemi, kterou se projíždí do Chorvatska, se poslední dobou dostává do podvědomí lidí, kteří hledají relaxaci a poznávání v tomto krásném koutě střední Evropy.

Termální vody ve Slovinsku a především jejich léčivých účinků si cenili již staří Římané, kteří nechali vybudovat lázně. Od dob Římanů se toho hodně změnilo, a dnešní lázeňská střediska nabízejí kromě tradičních léčebných metod také moderní postupy, doplněné o wellness a estetické procedury.

Klientela, která jezdí do slovinských termálních lázní, zde nehledá pouze léčebné procedury, ale také poznání slovinských tradic a kultury, které může poznat při svých výletech po okolí. Jsou to rodiny s dětmi, ale především klienti v seniorském věku, kteří čím dál častěji využívají služby naší cestovní kanceláře Relax Adriatic, ke svým pobytům v termálních lázních ve Slovinsku. Svůj pobyt si můžete naplánovat dle libosti na vlastní dopravu, nebo se nechat hýčkat službami našich delegátek, které Vás při organizovaných pobytech ve Slovinsku doprovázejí. Klientům jen zbývá vybrat si lázně, které jim budou vyhovovat, jelikož každé lázeňské středisko je trochu odlišné a specializuje se na jiný druh zdravotních obtíží. Například lázeňské městečko Radenci, které možná znáte podle „Tří srdcí“, které mají tamní lázně ve znaku, se specializují na osoby po infarktech, po kardiovaskulárních operacích, problémy s oběhem dolních končetin, vysokým tlakem, ale také pacienty po mozkových mrtvicích.

Tyto lázně jsou specifické především svým spojením čtyř léčivých faktorů, a sice minerální vodou, termální vodou, léčivým bahnem a bioklimatem. Radenci na Vás možná svým altánem a kolonádou dýchnou nostalgickým šarmem, ale nenechte se zmást, jejich služby zahrnující od ubytování až po wellness centrum jsou na velice vysoké úrovni. Zejména díky lékařskému vybavení a týmu lékařských i lázeňských specialistů, kteří se o zdraví hostů starají 24 hodin denně.

Venkovní bazény jsou v areálu celoročně otevřené a příjemně je doplňují také kryté bazény, s vířivkami a jedním plaveckým bazénem. Všechny bazény, mimo plavecký a dětský, mají teplotu termální vody mezi 33 a 37°C. Nechybí zde ani šajnový svět, který návštěvníkům nabízí 5 druhů saun a venkovní vířivku. Pro aktivní sportovce, můžeme vedle čtyřhvězdičkového hotelu Radin, ve kterém naleznou i naši klienti střechu nad hlavou, najít tenisové kurty a v okolí nespočet cyklistických a turistických stezek.

Kulinářsky si hosté také přijdou na své, v hotelu je stravování formou švédských stolů, takže i ty nejmlsnější jazýčky mají velkou možnost výběru, od tradičních slovinských pokrmů, jako je slovinský „bograč“, nebo „potica“, až po klasické řízky J. Rozhodně doporučujeme vyzkoušet také slovinské víno, které je v této oblasti známé, hlavně díky vinařství Kapela, a jejímu vyhlášenému Tramínci.

Jak vidíte, pobyt ve slovinských termálních lázních je relaxace pro tělo i duši.

PREKMURSKA GIBANICA                                                                            

Ingredience:

Křehké těsto

  • 20 dkg polohrubé mouky
  • 10 dkg másla
  • špetka soli
  • 1 dl studené vody
  • máslo na vymazání formy

- do mouky dáme nakrájené máslo a špetku soli a zaděláme těsto s přidáním studené vody. Můžeme přidat i vejce nebo mléko.

Tažené těsto

  • 90 dkg hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • vlažná voda na zadělání těsta

- do mouky uděláme důlek a přidáme ostatní ingredience a hněteme dokud těsto nebude vláčné.

Náplň se sýru „skuta“ (podobný tvarohu)

  • 1 kg sýru skuta nebo polotučného tvarohu z vaničky
  • 10 dkg cukru
  • 2 žloutky
  • 2 vanilkové cukry
  • trochu soli
  • 10 dkg rozinek
  • nastrouhaná kůra z citronu

- žloutky, cukr, vanilkový cukr a citrónovou kůru přidáme do tvarohu. Nakonec přidáme i namočené a vymačkané rozinky. Náplň rozdělíme na dvě části.

Ořechová náplň

  • 30 dkg mletých vlašských ořechů
  • 10 dkg cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 0,5 dl rumu

- mleté ořechy smícháme s cukrem a rumem. Rozdělíme na dvě části.

Maková náplň

  • 30 dkg mletého máku
  • 10 dkg cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • nastrouhaná kůra z citronu

- do mletého máku přidáme cukr, vanilkový cukr, citrónovou kůru a promícháme. Rozdělíme na dvě části.

Jablečná náplň

  • 1 kg jablek
  • 12 dkg cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • skořice
  • 10 dkg strouhanky

- jablka oloupeme a nastrouháme, přidáme cukr, vanilkový cukr a skořici. Promícháme.

Náplň z kysané smetany

  • 6 dl kysané smetany
  • 5 vajec

- z bílků uděláme pevný sníh. Pomalu ho přidáme do směsi, kterou jsem udělali ze žloutků a kysané smetany. Tuto náplň dáváme nahoru na každou náplň zákusku. Potřebujeme ji tedy rozdělit na devět části.

Na konec

·         25 dkg másla

- máslo rozpustíme a rozdělíme na devět části.

Postup:

Křehké těsto rozválet podle velikosti pekáče (čtvercový 40×35 cm nebo kulatý 30 do 35 cm, výška pekáče by měla být 7 do 9 cm). Pekáč vymažeme máslem, obložíme těstem a několikrát propíchneme vidličkou

Tažené těsto rozdělíme na devět kuliček, pomažeme olejem a necháme 30 minut odpočívat. Potom je rozválíme, každou pomažeme olejem, aby se na sebe nelepily a dáváme na sebe. Velikost taženého těsta musí odpovídat velikosti pekáče.

Dále: jeden plát taženého těsta dáme na křehké těsto, na to dáme polovinu tvarohové náplně, pokropíme rozpuštěným máslem a náplní z kysané smetany.

Potom dáme další plat taženého těsta, půlku ořechové náplně, rozpuštěné máslo a náplň z kysané smetany.

Další plát taženého těsta, půlka makové náplně, rozpuštěné máslo a náplň z kysané smetany.

Čtvrtý plát taženého těsta posypat strouhankou a obložit půlkou jablečné náplně, rozpuštěné máslo a náplň z kysané smetany.

Potom položíme pátý plát taženého těsta a všechno ještě jednou opakujeme (tvaroh, ořechy, mák, jablka)

Končíme devátým plátem taženého těsta, které pokropíme máslem a náplní z kysané smetany.

Gibanici potom víckrát propíchneme až na dno pekáče a pečeme cca 60 minut v troubě předehřáté na 200 C˚.

Po vychladnutí krájíme na pěkné čtverce. 

 

ŠTÝRSKÁ DÝŇOVÁ POLÉVKA

Asi ½ kg dýně (hokaido, máslové aj.) , 1 mrkev, 1 petržel, 1-2 středně velké brambory, 1-2 cibule, petrželová nať, olej nebo máslo, jogurt nebo kysaná smetana, krájená konzervovaná rajčata nebo rajská šťáva.

Na másle nebo oleji zpěníme cibulku a přidáme k orestování dýni, mrkev a petržel nakrájené na menší kostky. Po orestování zalijeme vodou, přidáme nakrájené syrové brambory, petrželovou nať a koření (sůl, trochu vegety, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, špetku tymiánu, malou větvičku rozmarýnu)

Vaříme asi 20 minut a pak necháme zchladnout. Přidáme sterilovaná rajčata nebo rajskou šťávu a vše rozmixujeme. Pak přelijeme vše zpět do hrnce, přidáme jogurt nebo kysanou smetanu, dle chuti dosladíme, dosolíme a krátce převaříme. Možno podávat s nudlemi, opečeným chlebem, opraženými semínky….ale není nutné.

 

SAMOBORSKE KREMŠNITE

1. SMĚS

  • 10 ŽLOUTKU
  • 30 dag polohrubé mouky
  • 30 dag cukru
  • 3 vanilkové cukry
  • 2dl mléka

2. SMĚS

  • 12 dlmléka
  • 12 dlvody
  • 3 vanilkové cukry

3. SMĚS

  • 10 bílků
  • 20 dag moučkového cukru

 

Listové těsto

Upéct listové těsto na obracené straně plechu, který později použijete na formování kremšnit.

 

Příprava:

1. směs dobře vyšleháme

2. směs vaříme na mírném ohni, až se 2. směs vzkypí, přilijeme 1. směs a za míchání vaříme, dokud směs neztuhne jako pudink, cca 15 minut. Dbát, aby se směs nepřichytila.  Na konci z bílku a moučkového cukru vyšlehat sníh a pomalu zamíchat do vřelé směsi.

Do plechu dat upečené listové těsto a zalit ho horkou směsi.

 

1.      Varianta s listovým těstem nahoře: na horkou směs dát 2. upečené listové těsto a posypat moučkovým cukrem až kremšnite vystydnou.

2.      Varianta se šlehačkou a čokoládou: až směs na listovém těstě vystydne, dát na ní 1 – 1,5 tlustou vrstvu šlehačky a přelít čokoládovou polevou.

 

Specialita z ostrova Vis – VIŠKA POGAČA

Těsto:

-         60 dkg bílé (hladké) mouky

-         1 sáček sušených kvasnic

-         3-4 lžíce sojového oleje

-         špetka soli a pepře

-         cca 3 dcl vlažné vody

-         těsto zamícháme, uhněteme, přikryjeme a necháme kynout

Zeleninová směs:

-         60 dkg červené cibule nakrájené na plátky, necháme podusit na trošce olivového oleje, přidáme trochu soli, cibuli necháme změknout

-         poté se do cibule rozmačkají rajčata cca 25 dkg, dle chuti přidáme vegetu

Slaná ryba:

               -          jakákoliv slaná ryba (možnost nahradit i kuřecím masem)

 

Postup:

 

-         těsto rozdělíme na 2 části, na větší a menší

-         větší část těsta se vyválí a dá se na plech potřený olivovým olejem

-         okraje těsta zapleteme

-         na těsto poklademe zeleninovou směr a slanou rybu

-         menší část těsta znovu prohněteme, vyválíme a poté překryjeme náplň ze zeleniny a ryby, okraje těsta opět zapleteme

-         nahoře pomažeme olivovým olejem

-         celý vrch propícháme vidličkou, aby se nedělaly bubliny

-         necháme ještě kynout 20 min

-         poté pečeme v předehřáté troubě cca na 200 °C, cca 30-45 min, dokud není těsto zlatavé

 

BOGRAČ (guláš z oblasti Prekmurje)

- pro 5 osob potřebujeme:

350 g hovězí kližky

350 g zvěřiny

350 g vepřové plece

500 g cibule

25 g česneku

0,5 dcl oleje čí sádla

25 g mleté červené papriky

250 g rajčat

200 g papriky

500 g brambor

2 dcl červeného vína

bobkový list, tymián, rozmarýn,

pálivé papričky, sůl, pepř, kmín

Na sádle či oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku a podlijeme vodou. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a koření a pomalu dusíme. Když je hovězí už napůl udušené, přidáme nakrájenou zvěřinu a potom i vepřové. Po 15 minutách přidáme nakrájenou zeleninu a brambory. Všechno dohromady vaříme do změknutí. Na konci bograč zahustíme dle potřeby. Dochutíme vínem a kořením dle chutí.

Bograč je pojmenován podle nádoby, ve kterém se vařil na ohni. V Prekmurje je tradice vaření bograče hotové umění. Každý má svůj vlastní tajný recept. Různé druhy masa (nejmíň tři druhy) dávají tomuto jídlu zvláštní chuť, kterou obohacuje i chuť brambor. Pro dobrý bograč je nutné mít hodně cibule i papriky (čerstvé a mleté), ostatní koření sou vždy kuchařovo tajemství.

 

POSOLANKA (SPECIALITA Z OBLASTI PREKMURJE)

KYNUTÉ TĚSTO:

  • přibližně 450 g hladké mouky
  • 2,5 dcl mléka
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • přibližně 25 g kvasnic
  • špetka soli

NÁDIVKA:

  • přibližně 1,25 kg tvarohu
  • trošku zakysané smetany
  • 4 vejce
  • nastrouhané jablka
  • cukr dle chuti

 

JEŠTĚ POTŘEBUJETE:

  • 2 dcl zakysané smetany

POSTUP PŘÍPRAVY:

Z přísad na těsto umícháme těsto, vytvoříme bochník a necháme jen v teple vykynout. Pekáč vymažeme máslem.

Mezitím, co těsto kyne si připravíme nádivku. Tvaroh rozdrobíme, přidáme do něj vajíčka, trošku zakysané smetany, trošku krupice, špetku soli a cukr dle chuti.

Rozválíme těsto o tloušťce 1 cm, dáme jej do formy a necháme ještě těsto několik minut kynout. Na těsto navrstvíme tvaroh a na něj pak nastrouhané jablka (vrstva nádivky je přibližně stejná jako tloušťka těsta).

Pečeme v předehřáté troubě na 180°C. Po vyjmutí z trouby potřeme zakysanou smetanou a necháme vychladnout.