Poznávací zájezd slovinské přímoří a Lublaň

Odjezd:
Počet nocí: 3
Doprava:
cena: již od: Kč na osobu

Cena zahrnuje:

  • autobusová doprava klimatizovaným autobusem s WC a DVD
  • 3x ubytování v 1/2 nebo 1/2+1 pokoji v hotelu 3*
  • 3x polopenze formou bufetu
  • 3x pobytová taxa, přihlášení
  • služby průvodce
  • neomezené koupání v Aquaparku Žusterna
  • neomezené koupání v Lázních Dobrna

Program zájezdu:

Termín: 23.5.-26.5.2019

Strava: snídaně i večeře formou bufetu.

Nástupní místa: Havířov, Ostrava, Frýdek – Místek, Hranice, Přerov, Olomouc, Prostějov, Vyškov, Brno, Mikulov.

Den 1
22.5. ve 22 hod. odjezd z Třince.
Den 2
Z ČR, průjezd Rakouskem, v ranních hodinách příjezd do Slovinska do přímořského letoviska KOPER, společná prohlídka města. Kolem 14:00 hod. ubytování v hotelu AQUAPARK ŽUSTERNA 3*. Ubytování, individuální odpolední program, vhodná procházka i do nedalekého letoviska IZOLA, večeře, nocleh.
Den 3
Snídaně, odjezd do nedalekého přímořského letoviska PIRAN, zde prohlídka městečka, kávička, relax. Následuje příjemná procházka kolem do letoviska PORTOROŽ (cca 3-4 km) nebo přejezd autobusem. Po cestě zpět vyhlídka na chorvatskou část Istrie. Po návratu do hotelu večeře, nocleh.
Den 4
Po snídani odjezd od hotelu směr ŠKOCJANSKA JESKYNĚ, zde prohlídka. V poledních hodinách odjezd do hlavního slovinského města LJUBLJANA/LUBLAŇ. Následuje prohlídka města, poté individuální objevování malebných uliček, nákupy, kávička. Kolem 17:00 hod. přejezd na ubytování do termálních lázní DOBRNA, ubytování v hotelu PARK 3*. Večeře, koupání, nocleh.
Den 5
Dopolední koupání, nakupování, kávička, vyklizení pokoje do 11:00 hod. Pro zájemce degustace v muzeu Polenek, zde nákup vína a domácích produktů. Odjezd z Dobrny ve 12:00 hod. Kolem 22:30 hod. návrat do Třince.

Změna programu vyhrazena.

ŠKOCJANSKA JESKYNĚ - UNESCO

Návštěva podzemního kaňonu a jeskyně trvá cca 2 hodiny s průvodcem, za tu dobu urazíme pěšky asi 3 km a výjdeme (nahoru i dolů) celkem cca 500 schodů,  konstantní teplota je v jeskyni  12 °C,  je potřeba mít teplé oblečení a dobrou obuv.

V případě deště, bude prohlídka o 500 m delší a je potřeba mít deštník.  V případě že nebude fungovat výtah, bude prohlídka o 25 min.delší a navíc nás čeká ještě 300 schodů.

 

O MĚSTĚ KOPER

Italsky Capodistria, leží asi 20 km od italského přístavu Terst, díky blízkosti s Itálií, zde běžně naleznete dvojjazyčné nápisy a popisky. Koper leží na železniční trati, která vede ze slovinského hlavního města Lublaň, proto je zde doprava ze středu Slovinska snadná a pohodlná. Na první pohled se toto první větší město na pobřeží, zdá poměrně nehezkým či nezajímavým místem, které je pouze změtí mohutných přístavních jeřábů a panelových domů. Při bližším prozkoumání, zjistíme, že pod touto drsnou slupkou se skrývá neobyčejně pěkné historické centrum. Historické centrum je tvořeno především spletí dlážděných uliček a italsky vyhlížejícími náměstíčky, které lemují zajímavě vyhlížející historické stavby.

Letní festival Primorsko, obvykle se koná pod širým nebem, po dva měsíce si můžete užívat divadelních představení, tanečních a hudebních akcí. Tento festival probíhá souběžně v několika pobřežních městech,a le zejména v Koperu, Izole a Portoroži. Pro divadelní představení jsou vybírána zajímavá a netradiční místa, jako je například starý železniční tunel, solné pláně Sečovlje, katamarán atp.

Hlavní kulturní akcí přímo v Koperu je bezpochyby festival Koperské noci, který se koná koncem července. Celý festival je pak zakončen velkolepým město ozařujícím ohňostrojem.

 

ŠKOCJANSKE JESKYNĚ

 

Jedno z nejvýznamnějších míst pro studium krasových jevů se nachází asi 30 km severovýchodně od Koperu a také zůstávají je jediným úkazem v regionu zařazeným mezi památky UNESCO, proto si také drží vysokou pozici i ve světě. Jeskyně vznikly působením řeky Reva, která pramení pod Sněžnikem a teče 55 km po zemském povrchu. Jakmile dosáhne Krasu, kde je hodně vápence, tak se koryto prohlubuje kvůli erozi, ale také kvůli korozi – rozpouští vápenec. Zezačátku řeka stále teče nad zemí asi 4 km, načež doteče ke stěně a zmizí v podzemí. Vidět velkou řeku, jak mizí v podzemí je rozhodně velký zážitek.Další kroky řeky míří do Jaderského moře. Několik statisíců let zpátky se strop jedné jeskyně propadl  asi o 200m a vznikla Velka dolina (až 165m hluboká) a Malá dolina (120 m hluboká). Prohlídka trvá asi 90min, mimo jiné se naleznete nad desítky metrů hlubokým kaňonem, ve kterém bouří velká řeka. V nabídce jsou tři trasy s doprovodem průvodce, cena se pohybuje od 11 euro za dospělého, k dispozici jsou studentské, dětské a seniorské slevy.


IZOLA

 

Staré středověké městečko leží na jihozápadním břehu Terstského zálivu, kde se střetávají tradice rybářství a vinařství, tajemných legend a přátelské obyvatelstvo tvoří nezapomenutelnou zkušenost.

Romantické a na srdci hřející atmosféra láká tolik návštěvníků., až se začalo říkat, že kdo jednou navštíví Izolu, nikdy na ni nezapomene. Historie tohoto malého rybářského přístavu tu vytvořila úžasné architektonické prvky a starověké pověsti, které každého zanesou do dob, kdy Izola byla ještě ostrov. Nádech atmosféry na vás zavane kdykoliv projdete úzkými starověkými uličkami, pozorujete se houpat loďky na vodě v přístavu či když „dáte řeč“ s někým z místních obyvatel.

V Izole se po celý rok něco děje. Pořádají se tu různé kulturní i sportovní akce a zábavy, které přibližují tradiční zvyky.  Také spousta památek, galerií či muzeí vás lákají k návštěvě za poznáním tradičního umění a řemesel.

 

PIRAN A PORTOROŽ

 

Za rájem nemusí člověk jezdit do exotiky, stačí do Portorože, kde naleznete velké množství luxusních hotelů a obchůdků, bělostné pláže, průzračné moře, bary na pláži, které nabízejí barevná pitíčka s paraplíčky, a na každém rohu přímo lahodná zmrzlina. To je prostě ten správný relax. Pokud chcete trochu toho adrenalinu a máte rádi hazard, určitě si vyberete z velké nabídky kasín.

Pešky se můžete vydat do vedlejšího městečka Piran – historický klenot slovinského pobřeží. Z náměstí slavného houslového virtuosa Tartiniho můžete zamířit až nahoru k městským hradbám, odkud se Vám naskytne krásný výhled na okolí i na Piran ležící přímo pod Vámi. Před slunečními paprsky se schovejte pod slunečníkem na náměstí 1. máje a dopřejte si sklenku Malvazije, tradičního slovinského bílého vína. Putování můžete symbolicky zakončit u majáku Punta, který tak jako kdysi naváděl lodě do přístavu, Vás navede na cestu domů.

 

 

 

 

Příplatky:

Ceny vstupů a místní průvodce: cca 25 EUR/osoba

Kom plexní cestovní pojištění: 36 Kč/osoba/den.

Slevy: