Poznávací zájezd Slovinsko - KRÁSY JULSKÝCH ALP

Odjezd:
Počet nocí: 3
Doprava:
cena: již od: 9966.00 Kč na osobu

Cena zahrnuje:

 

autobusová doprava klimatizovaným autobusem s WC a DVD
3 x ubytování v 1/2 nebo v 1/2+1 pokoji
3 x polopenze formou bufetu
pobytová taxa
neomezené koupání v bazénech (bazén cca 200 metrů pěšky)
sleva na vstup do světa saun
delegát a průvodce

Program zájezdu:

Termín: 19.9. - 22.9.2024 (vyjíždí se 18.9. v pozdních večerních hodinách)
 
Místo: Slovinsko - Kranjska Gora
 
Ubytování: 3 x v jednom z hotelů Ramada 4* 
 
Strava: 3 x snídaně a večeře formou bufetu, salátový bufet.
 
Nástupní místa: Ostrava, Frýdek – Místek, Hranice, Přerov, Olomouc, Prostějov, Vyškov, Brno.
 
V případě, že bude méně než 10 osob v daném nástupním místě, může CK toto nástupní místo zrušit.

 

KRANJSKA GORA

Jedná se o nejznámější a jednu z nekrásnějších  turistických destinací ve Slovinsku. Nachází se na severu Julských Alp, pod vrcholy Razoru (2604 m) a Prisojniku 2547). Městečko je vsazeno do kouzelného údolí, kde ústí říčka Pišnice do Sávy Dolinky, v nadmořské výšce 810 metrů. Kranjska Gora přes léto nabízí mnoho sportovních možností, ať už jsou to pěší výlety, cyklistika, nebo i náročnější horské túry. Na výlet můžete například zajít na kopec Ciprnik (1746 m), nebo ke krásnému, průzračnému jezeru Jasna o rozloze 2.2 ha, které leží při silnici na horský průsmyk Vršič ( cca 25 minut chůze od centra Kranjske Gory). Na jeho břehu se nachází slavná socha ,,Zlatoroga" (mýtická koza se zlatými rohy). Kolem jezera se nachází množství zajímavých turistických stezek. Za vidění také stojí pramen řeky Sáva Dolinka, dostanete se k němu cestou od Planici k horskému středisku Kranjska Gora. Od autobusové zastávky k prameni půjdete asi 5 minut po lesní cestě. Okolní krajina, kde se pramen nachází je přírodní rezervací. U pramene je postavena krásná dřevěná vyhlídka. Dále doporučuji navštívit národní rezervaci Zelenci, která především v ranních hodinách na Vás bude působit jako oáza klidu. Zaparkovat můžete na nedalekém bezplatném parkovišti. Odtud stačí jít 5 minut lesem a dojdete ke krásnému smaragdovému jezírku. Nachází se zde soustava jezírek ledovcového původu. V jeho okolí se vyskytuje plno vzácných rostlin a živočichů (např. vachta trojlistá, netopýr vousatý, několik druhů ještěrek a další). Přímo v jezírku můžete pozorovat pstruhy a asi největší zajímavostí jsou malé podvodní vulkány. Pro ty odvážnější je tu horský průsmyk Vršič, který je se svými 1611 m. n. m.nejvyšším silničním sedlem ve východních Julských Alpách. Vysokohorská silnice k sedlu stoupá z Kranjske Gory a klesá do vesnice Trenta v údolí Soča. Pokud se rozhodnete tudy vydat, budete muset zdolat padesát zatáček z ostrým stoupáním. Této cestě se dnes říká Ruská, protože ji za 1. sv. války budovalo kolem deseti tisíc ruských válečných zajatců. V sedle se nachází parkoviště a je křižovatkou turistických stezek. Kousek od Kranjske Gory stojí ruská kaple. Jedná se o krásnou, dřevěnou stavbu, která je zasvěcena sv. Vladimírovi. Kaple byla postavena v roce 1917 ruskými vojáky na památku těm, kteří zemřeli při budování vysokohorské silnice přes průsmyk Vršič. Z kulturních památek za návštěvu rozhodně stojí pozdně gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie ze 16. století, nebo Liznejův dům z konce 18. století. Jedná se o bývalý alpský statek, který dnes slouží jako etnografické muzeum. V muzeum lze vidět truhlice zdobené lidovými motivy, ikony z 19. století, lněné ubrusy, drožky a sáně. Procházka samotným městečkem Kranjska Gora je kouzelná, centrum tvoří malá promenáda s původní vesnickou zástavbou. V Kranjské Goře můžete také vyzkoušet letní bobovou dráhu (1500 m), nebo tubing. Nachází se zde i bikepark.

 
V zimě se zde pravidelně konají závody světového poháru ve sjezdovém lyžování. Zdejší lyžařský areál je technicky nejpokročilejší z celého území Slovinska, lanovky a vleky jsou modernizovány.
 
1.DEN = 18.9.2024 – středa
 
V nočních hodinách  18.9. – 22:30 hod. odjezd z ČR z Ostravy směr Brno a další nástupní místa.
 
2.DEN = 19.9.2024 - čtvrtek
 
Z ČR, průjezd Rakouskem, v ranních hodinách příjezd do Slovinska k jednomu z pramenu řeky Sávy Dolinki, k jezírkům a přírodní rezervaci  ZELENCI. Zde procházka po dřevěných stezkách a mostech. Nachází se zde soustava jezírek ledovcového původu. V jeho okolí se vyskytuje plno vzácných rostlin a živočichů (např. vachta trojlistá, netopýr vousatý, několik druhů ještěrek a další). Přímo v jezírku můžete pozorovat pstruhy a asi největší zajímavostí jsou malé podvodní vulkány. U pramene je postavena krásná dřevěná vyhlídka. Poté pěšky ranní procházka po cyklostezce 3-4 km do KRANJSKE GORY. Výjezd čtyřsedačkovou lanovkou k chatě a občerstvení v BEDANČEV DOMU ve výšce 1.116 m.n.m., zpět opět lanovkou nebo bobovou dráhou nebo pěšky. Kdo che pokračovat na delší túru, půjde na Mojčin Dom nebo Vitranc další 1,5 hod. Poté kávička, prohlídka alpského městečka KRANJSKA GORA, která se nachází 810 m.n.m. pod úpatím JULSKÝCH ALP, v centru městečka se nachází kostelík Nanebevzetí Panenky Marie, muzeum, kavárničky, restaurace, půjčovny kol atd., ubytování, koupání relax. Odpoledne krátká procházka cca 1,5 km  k JEZERU JASNA a zpět. Malebné jezero má rozlohu 2,2 ha a leží u silnice vedoucí na horský průsmyk Vršič, asi 25 min. chůze od centra Kranjske Gory. Na břehu tohoto jezera se můžete vyfotografovat se slavnou sochou „Zlatoroga“ (Zlatorog je mýtická koza se zlatými rohy) nebo se pokochat pohledem na vrcholy Razor (2604 m) a Prisojnik (2547 m). Kolem jezera je množství turistických stezek a odvážní a otužilí jedinci se mohou nechat zlákat ke koupeli v průzračně čisté vodě. Pro milovníky alpské turistiky individuální túra dle doporučení a obtížnosti. Večer večeře, nocleh.
 
3.DEN = 20.9.2024 – pátek
 
Po snídani vyrazíme po cyklostezce a lesem ke skokanským můstkům PLANICA, kde se nespočetněkrát již měnily dějiny ve skocích na lyžích, cca 6 km nebo zde dojedete našim autobusem, poté prohlídka MUZEA PLANICA a VÝJEZD LANOVKOU NA SKOKANSKÉ MŮSTKY, které Vás doslova uchvátí.  Z ptačí perspektivy budete mít Julské Alpy na dosah. Zájemci mohou vyjít na „mamuta“ po schodech a po svých nebo využijí dvojsedačkové lanovky. MUZEUM PLANICA je moderní muzeum, kde se dozvíte vše o historii skokanských můstků, o překonávání světových rekordů a uvidíte zde, že slovinská běžkařská reprezentace může na sněhu trénovat 365 dní v roce. Po prohlídce pokračují zdatnější  turisté na PLANINSKI DOM V TAMARJU - 1.108 m.n.m. a to cca 4 km asi hodinu chůze, ostatní  jdou zpět do hotelu po svých, přes vesničku RATEČE, kde se zastaví na něco dobrého k snědku. Večeře a nocleh.
 
 
 
4. DEN = 21.9.2024 - sobota
 
Po snídani pěší túra (nebo vás  část cesty odveze náš autobus K MIHOV DOMU – 1.085.m.n.m) kolem jezera JASNA, údolím říčky VELIKA PIŠNICA až ke KOČI V KRNICI – 1.113 m.n.m. cca 7 km  cca 2 hodiny. Zde Vás bude čekat výborná kranjska klobása nebo místní specialita – borůvkový štrůdl. Z KOČI NA KRNICI budeme pokračovat přes MIHOV DOM, ke krásnému dřevěnému kostelíku RUSKA  KAPELICA, která je zasvěcena sv. Vladimírovi. Kaple byla postavena v roce 1917 ruskými vojáky na památku těm, kteří zemřeli při budování vysokohorské silnice přes průsmyk Vršič. Zpět k hotelu se vydáme  buď autobusem nebo po svých. Celý den se tak budete kochat a toulat  v TRIGLAVSKÉM NÁRODNÍM PARKU, uvidíte i začátek sedla a serpentin směrem na sedlo a horský průsmyk VRŠIČ, kde se dostanete pokud zdoláte v jednom směru nahoru 25 serpentýn a zatáček. VRŠIČ je se svými 1611 m. n. m. nejvyšším silničním sedlem ve východních Julských Alpách. Vysokohorská silnice k sedlu stoupá z Kranjske Gory a klesá do vesnice Trenta v údolí Soča. Této cestě se dnes říká Ruská, protože ji za 1. sv. války budovalo kolem deseti tisíc ruských válečných zajatců. V sedle se nachází parkoviště a je křižovatkou turistických stezek. Odpoledne koupání, relax, večeře a nocleh.
 
5.DEN = 22.9.2024 - neděle
 
Po snídani odjezd do vesničky GOZD MARTULJEK, která se nachází asi 4 km od KRANJSKE GORY. Zde příjemná procházka soutěskou k vodopádu SPODNJI MARTULJKOV SLAP a naučnou stezkou cca 4 km okruh. Cca ve 12:00  hod. odjezd zpět do ČR.  Návrat do Ostravy cca kolem 22:00 hod.
 
Změna programu vyhrazena. Každý klient si může udělat i svůj individuální program a nemusí být závislý na skupině.
 
 
ORIENTAČNÍ CENY VSTUPŮ ZA OSOBU:
 
ČTYŘSEDAČKOVÁ LANOVKA NA BENANČEV DOM – 11 Eur (zpáteční), 8 Eur (jednosměrná)
 
DVOJSEDAČKOVÁ LANOVKA NA SKOKANNSKÉ MŮSTKY (NA MAMUTA) V PLANICI  – 4 Eur (zpáteční), 3 Eur (jednosměrná)
 
VSTUP DO MUZEA SKOKANSKÝCH MŮSTKŮ V PLANICI – 6 Eur
Příplatky:

Komplexní pojištění včetně storna zájezdu A30 za cenu 50 Kč/osoba/den, děti do 14,99 let platí 35 Kč/den. Nově pojištění PANDEMIC A30 za 70 Kč/dospělá osoba/den a děti do 14,99 let platí 50 Kč/dítě/den. Jednolůžkový pokoj 2.400 Kč/pobyt. Ceny vstupů do památek a turistických atrakcí jsou cca 65 EUR.

Slevy: