Vážení klienti,

na této stránce vám představíme to nejlepší, co jsme v Chorvatsku a Slovinsku ochutnali.

Budeme rádi, když se s námi podělíte o vaše "úlovky" a zašlete své recepty, které jste si přivezli z dovolené.

Nechte si chutnat!

 

PREKMURSKA GIBANICA                                                                            

Ingredience:

Křehké těsto

  • 20 dkg polohrubé mouky
  • 10 dkg másla
  • špetka soli
  • 1 dl studené vody
  • máslo na vymazání formy

- do mouky dáme nakrájené máslo a špetku soli a zaděláme těsto s přidáním studené vody. Můžeme přidat i vejce nebo mléko.

Tažené těsto

  • 90 dkg hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • vlažná voda na zadělání těsta

- do mouky uděláme důlek a přidáme ostatní ingredience a hněteme dokud těsto nebude vláčné.

Náplň se sýru „skuta“ (podobný tvarohu)

  • 1 kg sýru skuta nebo polotučného tvarohu z vaničky
  • 10 dkg cukru
  • 2 žloutky
  • 2 vanilkové cukry
  • trochu soli
  • 10 dkg rozinek
  • nastrouhaná kůra z citronu

- žloutky, cukr, vanilkový cukr a citrónovou kůru přidáme do tvarohu. Nakonec přidáme i namočené a vymačkané rozinky. Náplň rozdělíme na dvě části.

Ořechová náplň

  • 30 dkg mletých vlašských ořechů
  • 10 dkg cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 0,5 dl rumu

- mleté ořechy smícháme s cukrem a rumem. Rozdělíme na dvě části.

Maková náplň

  • 30 dkg mletého máku
  • 10 dkg cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • nastrouhaná kůra z citronu

- do mletého máku přidáme cukr, vanilkový cukr, citrónovou kůru a promícháme. Rozdělíme na dvě části.

Jablečná náplň

  • 1 kg jablek
  • 12 dkg cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • skořice
  • 10 dkg strouhanky

- jablka oloupeme a nastrouháme, přidáme cukr, vanilkový cukr a skořici. Promícháme.

Náplň z kysané smetany

  • 6 dl kysané smetany
  • 5 vajec

- z bílků uděláme pevný sníh. Pomalu ho přidáme do směsi, kterou jsem udělali ze žloutků a kysané smetany. Tuto náplň dáváme nahoru na každou náplň zákusku. Potřebujeme ji tedy rozdělit na devět části.

Na konec

·         25 dkg másla

- máslo rozpustíme a rozdělíme na devět části.

Postup:

Křehké těsto rozválet podle velikosti pekáče (čtvercový 40×35 cm nebo kulatý 30 do 35 cm, výška pekáče by měla být 7 do 9 cm). Pekáč vymažeme máslem, obložíme těstem a několikrát propíchneme vidličkou

Tažené těsto rozdělíme na devět kuliček, pomažeme olejem a necháme 30 minut odpočívat. Potom je rozválíme, každou pomažeme olejem, aby se na sebe nelepily a dáváme na sebe. Velikost taženého těsta musí odpovídat velikosti pekáče.

Dále: jeden plát taženého těsta dáme na křehké těsto, na to dáme polovinu tvarohové náplně, pokropíme rozpuštěným máslem a náplní z kysané smetany.

Potom dáme další plat taženého těsta, půlku ořechové náplně, rozpuštěné máslo a náplň z kysané smetany.

Další plát taženého těsta, půlka makové náplně, rozpuštěné máslo a náplň z kysané smetany.

Čtvrtý plát taženého těsta posypat strouhankou a obložit půlkou jablečné náplně, rozpuštěné máslo a náplň z kysané smetany.

Potom položíme pátý plát taženého těsta a všechno ještě jednou opakujeme (tvaroh, ořechy, mák, jablka)

Končíme devátým plátem taženého těsta, které pokropíme máslem a náplní z kysané smetany.

Gibanici potom víckrát propíchneme až na dno pekáče a pečeme cca 60 minut v troubě předehřáté na 200 C˚.

Po vychladnutí krájíme na pěkné čtverce. 

 

ŠTÝRSKÁ DÝŇOVÁ POLÉVKA

Asi ½ kg dýně (hokaido, máslové aj.) , 1 mrkev, 1 petržel, 1-2 středně velké brambory, 1-2 cibule, petrželová nať, olej nebo máslo, jogurt nebo kysaná smetana, krájená konzervovaná rajčata nebo rajská šťáva.

Na másle nebo oleji zpěníme cibulku a přidáme k orestování dýni, mrkev a petržel nakrájené na menší kostky. Po orestování zalijeme vodou, přidáme nakrájené syrové brambory, petrželovou nať a koření (sůl, trochu vegety, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, špetku tymiánu, malou větvičku rozmarýnu)

Vaříme asi 20 minut a pak necháme zchladnout. Přidáme sterilovaná rajčata nebo rajskou šťávu a vše rozmixujeme. Pak přelijeme vše zpět do hrnce, přidáme jogurt nebo kysanou smetanu, dle chuti dosladíme, dosolíme a krátce převaříme. Možno podávat s nudlemi, opečeným chlebem, opraženými semínky….ale není nutné.

 

SAMOBORSKE KREMŠNITE

1. SMĚS

  • 10 ŽLOUTKU
  • 30 dag polohrubé mouky
  • 30 dag cukru
  • 3 vanilkové cukry
  • 2dl mléka

2. SMĚS

  • 12 dlmléka
  • 12 dlvody
  • 3 vanilkové cukry

3. SMĚS

  • 10 bílků
  • 20 dag moučkového cukru

 

Listové těsto

Upéct listové těsto na obracené straně plechu, který později použijete na formování kremšnit.

 

Příprava:

1. směs dobře vyšleháme

2. směs vaříme na mírném ohni, až se 2. směs vzkypí, přilijeme 1. směs a za míchání vaříme, dokud směs neztuhne jako pudink, cca 15 minut. Dbát, aby se směs nepřichytila.  Na konci z bílku a moučkového cukru vyšlehat sníh a pomalu zamíchat do vřelé směsi.

Do plechu dat upečené listové těsto a zalit ho horkou směsi.

 

1.      Varianta s listovým těstem nahoře: na horkou směs dát 2. upečené listové těsto a posypat moučkovým cukrem až kremšnite vystydnou.

2.      Varianta se šlehačkou a čokoládou: až směs na listovém těstě vystydne, dát na ní 1 – 1,5 tlustou vrstvu šlehačky a přelít čokoládovou polevou.

 

Specialita z ostrova Vis – VIŠKA POGAČA

Těsto:

-         60 dkg bílé (hladké) mouky

-         1 sáček sušených kvasnic

-         3-4 lžíce sojového oleje

-         špetka soli a pepře

-         cca 3 dcl vlažné vody

-         těsto zamícháme, uhněteme, přikryjeme a necháme kynout

Zeleninová směs:

-         60 dkg červené cibule nakrájené na plátky, necháme podusit na trošce olivového oleje, přidáme trochu soli, cibuli necháme změknout

-         poté se do cibule rozmačkají rajčata cca 25 dkg, dle chuti přidáme vegetu

Slaná ryba:

               -          jakákoliv slaná ryba (možnost nahradit i kuřecím masem)

 

Postup:

 

-         těsto rozdělíme na 2 části, na větší a menší

-         větší část těsta se vyválí a dá se na plech potřený olivovým olejem

-         okraje těsta zapleteme

-         na těsto poklademe zeleninovou směr a slanou rybu

-         menší část těsta znovu prohněteme, vyválíme a poté překryjeme náplň ze zeleniny a ryby, okraje těsta opět zapleteme

-         nahoře pomažeme olivovým olejem

-         celý vrch propícháme vidličkou, aby se nedělaly bubliny

-         necháme ještě kynout 20 min

-         poté pečeme v předehřáté troubě cca na 200 °C, cca 30-45 min, dokud není těsto zlatavé

 

BOGRAČ (guláš z oblasti Prekmurje)

- pro 5 osob potřebujeme:

350 g hovězí kližky

350 g zvěřiny

350 g vepřové plece

500 g cibule

25 g česneku

0,5 dcl oleje čí sádla

25 g mleté červené papriky

250 g rajčat

200 g papriky

500 g brambor

2 dcl červeného vína

bobkový list, tymián, rozmarýn,

pálivé papričky, sůl, pepř, kmín

Na sádle či oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku a podlijeme vodou. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a koření a pomalu dusíme. Když je hovězí už napůl udušené, přidáme nakrájenou zvěřinu a potom i vepřové. Po 15 minutách přidáme nakrájenou zeleninu a brambory. Všechno dohromady vaříme do změknutí. Na konci bograč zahustíme dle potřeby. Dochutíme vínem a kořením dle chutí.

Bograč je pojmenován podle nádoby, ve kterém se vařil na ohni. V Prekmurje je tradice vaření bograče hotové umění. Každý má svůj vlastní tajný recept. Různé druhy masa (nejmíň tři druhy) dávají tomuto jídlu zvláštní chuť, kterou obohacuje i chuť brambor. Pro dobrý bograč je nutné mít hodně cibule i papriky (čerstvé a mleté), ostatní koření sou vždy kuchařovo tajemství.

 

POSOLANKA (SPECIALITA Z OBLASTI PREKMURJE)

KYNUTÉ TĚSTO:

  • přibližně 450 g hladké mouky
  • 2,5 dcl mléka
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • přibližně 25 g kvasnic
  • špetka soli

NÁDIVKA:

  • přibližně 1,25 kg tvarohu
  • trošku zakysané smetany
  • 4 vejce
  • nastrouhané jablka
  • cukr dle chuti

 

JEŠTĚ POTŘEBUJETE:

  • 2 dcl zakysané smetany

POSTUP PŘÍPRAVY:

Z přísad na těsto umícháme těsto, vytvoříme bochník a necháme jen v teple vykynout. Pekáč vymažeme máslem.

Mezitím, co těsto kyne si připravíme nádivku. Tvaroh rozdrobíme, přidáme do něj vajíčka, trošku zakysané smetany, trošku krupice, špetku soli a cukr dle chuti.

Rozválíme těsto o tloušťce 1 cm, dáme jej do formy a necháme ještě těsto několik minut kynout. Na těsto navrstvíme tvaroh a na něj pak nastrouhané jablka (vrstva nádivky je přibližně stejná jako tloušťka těsta).

Pečeme v předehřáté troubě na 180°C. Po vyjmutí z trouby potřeme zakysanou smetanou a necháme vychladnout.

 

 

 

 


 

users-online: | data-refresh: